< Зони />

Послания до природата от Писмо в бутилка

Успешно приключи първият в България (а може би и в света) експеримент за „пускане“ на Писмо в бутилка, но не в морето, а по пътя на отпадъка. На сепариращата инсталация, разположена на територията на регионалното депо за неопасни отпадъци, бяха „уловени“ 12 послания.

Писмата в пластмасови бутилки бяха написани по време на събитието Код: Зелено, провело се на 7 юли 2018г., а ден по-късно всички послания бяха пуснати в жълтите контейнери за отпадъци, в различни точки на града. Служителите на сепариращата инсталация с нетърпение очакваха по лентата за сортиране да преминат обозначените с жълт стикер бутилки. 12 послания бяха открити сред 45 тона отпадък, които средно на ден постъпват на сепариращата инсталация от нашия град. Откритите послания вече са прочетени, а техни снимки може да видите в галерията по-долу.

Организаторите на „Писмо в бутилка по пътя на отпадъка“ вярват, че с този експеримент доказваме нещо изключително важно – от огромно значение е да разделим отпадъка и да го изхвърлим в правилния контейнер, за да може той да измине пътя си и да има бъдеще, да бъде рециклиран.

За всички участници в експеримента е планирана специална среща, на която ще прочетем откритите писма, а кои послания останаха неуловени и какво гласят те, предстои да разберем от техните автори.

Община Габрово благодари на всички, отправили послание в „Писмо в бутилка по пътя на отпадъка“, а тези, които не успяха да се включат, ще могат да го сторят в предстоящото второ издание на инициативата.

В галерията може да проследите пътя на писмата от написването през пускането до улавянето и прочитането на посланията.